>

Monday, December 31, 2012

perempuan beruntung mempunyai rahim


ASSALAMUALAIKUM!

benda yang baik harus di share share ^^

antara untungnya orang perempuan mempunyai rahim:

1.) Dia bekerja dengan Allah..jadi ‘kilang’manusia.Tiap-tiap bulan dia diberi cuti bergaji penuh..7 sehingga 15 hari sebulan dia tak wajib sembahyang tetapi Allah anggap diwaktu itu sembahyang terbaik darinya..

2.) Cuti bersalin juga sehingga 60 hari. Cuti ini bukan cuti suka hati tapi, cuti yang Allah beri sebab dia bekerja dengan Allah..Orang lelaki tak ada cuti dari sembahyang…sembahyang wajib baginya dari baligh sehingga habis nyawanya…

3.) Satu lagi berita gembira untuk wanita,sepanjang dia mengandung Allah sentiasa mengampunkan dosanya..lahir saja bayi,seluruh dosanya habis.. Inilah nikmat Tuhan beri kepada wanita, jadi kenapa perlu takut nak beranak? Marilah kita pegang kepada tali Allah. Seandainya wanita tu mati sewaktu bersalin, itu dianggapmati syahid.. Allah izinkan terus masuk Syurga.

4.) Untuk peringatan semua wanita yang bersuami: Seluruh kebaikan suaminya,semuanya isteri dapat pahala tetapi dosa-dosa suami dia tak tanggung..


5.) Diakhirat nanti seorang wanita solehah akan terperanjat dengan Pahala extra yang banyak dia terima diatas segala kebaikan suaminya yang takdir sedari.. Bila dia lihat suaminya tengah terhegeh-hegeh di titian Sirat,dia tak nak masuk syuga tanpa suaminya, jadi dia pun memberi pahalanya kepada suami untuk lepas masuk syurga.Didunia lagi, kalau suami dalam kesusahan isteri boleh bantu tambah lagi di akhirat. Kalau seorang isteri asyik merungut, mulut selalu muncung terhadap suami dia tak akan dapat pahala extra ini..

6.) Manakala suami pula mempunyai tugas-tugas berat didalam dan diluar rumah, segala dosa-dosa anak isteri yang tak dididik dia akan tanggung ditambah lagi dengan dosa-dosa yang lain. Dinasihatkan kepada semua wanita supaya faham akan syariat Allah agar tidak derhaka denganNya. Dan semua lelaki fahami hati naluri seorang wanita & isteri agar tidak derhaka denganNYA…….

Sunday, December 30, 2012

masa lapang | senggang | lenggang

ASSALAMUALAIKUM olls.

yehuuuuuuu. 

rasa macam first time lecturer Law cancel class. so, hari ni aku memang tak ada buat apa apa until malam ni, aku ada kelas Mandarin. boleh la aku kemas kemas sikit belog aku yang dah tunggang langgang ni. kalau berkesempatan boleh la aku blogwalking sebentar lagi. anddddddd............ rasa macam nak tukar header belog thennnnnnnnnnnnnnnnn, nak jugak tukar background. tab menu? tunggu aku bosan nanti lah baru aku tukar.

p/s : acting weirdly. i hate this feeling! rasa nak menangis je. cover cover. malu kalau roomates nampak.
~

Mengusung rindu (dikerjakan aku)


Dalam hati ini ada namamu
Nama seorang insan yang aku rindu
Dalam diri ini ada sayangmu
Sayangnya dirimu tidak mengerti
Dalam senyum ini ada tangisan
Tangisan seorang insan terluka
Dalam jiwa ini ada pilunya
Pilu yang membuat aku menangis
Oh hibanya

Chorus:
Sayu hati sayu sekali
Melihat engkau berpimpin tangan
Dengan si dia
Sakit hati sakit sekali
Pabila cinta yang aku beri tak dihargai
Sungguh terhina
Letih tidak bermaya
Rasa terkilan kumbang yang ku puja
Kini mekar harum di jambangan orang
Kau yang ku sayang
Aku yang gundah
Kalau tahu sakit begini
Tidak ku bermain cinta
Kalau tahu seksa begini
Tidak aku menyayangi mu
Pilu resah di hati ini
Mengusung rindu
Ku tak berdaya

Ulang Daripada Chorus

Dalam senyum ini ada tangisan
Tangisan seorang insan terluka
Dalam jiwa ini ada pilunya
Pilu yang membuat aku menangis
Oh hibanya

p/s : tak ada kaitan dengan yang masih hidup atau yang telah meninggal dunia, atau yang ada sakit jantung dan sebagainya. GURAUAN SEMATA-MATA.

sebenarnya lagu ni ada sejarah dengan aku. tahun bila entah aku lawan menyanyi lagu ni dari pagi sampai tengah hari dok memekak lagu ni, tapi just ingat lirik awal je. tengah sedap sedap menyanyi, ada orang datang. tengok tengok, kawan perempuan aku masa tadika kat Sungai Buloh dulu. TADIKA KEMAS KEM PAYA JARAS. kena sangat lah dengan lagu ni.

Dalam hati ini ada namamu
Nama seorang insan yang aku rindu
Dalam diri ini ada sayangmu
Sayangnya dirimu tidak mengerti
Dalam senyum ini ada tangisan
Tangisan seorang insan terluka
Dalam jiwa ini ada pilunya
Pilu yang membuat aku menangis
Oh hibanya

lepas dia balik je, terus aku demam, serious tak tipu. sedih gila, even aku dah tak ingat nama dia -.-" . aku still cam muka dia. tak berubah banyak sangat.

PUBLISH (gaya Lisa dalam Istanbul Aku Datang) :p

Sunday, December 2, 2012

Tutorial #9 | Letak Tandatangan di Sidebar / Bawah Entry


ASSALAMUALAIKUM.

hey guys? harini nak buat tutorial pasal signature di setiap entry atau di sidebar atas permintaan seseorang . :p . so, boleh laa follow step by step ok. (=

1. Log in.
2. Klik SINI untuk buat signature korang. 
3. Then click Proceed.
4. Lepas tu, click Using the signature creation wizard.
4. Taip nama untuk signature korang :)
5. Lepas siap, click Next.
6. haaaa, sekranag korang pilih laa yang mana korang suka. ada lebih dari seratus pilihan font untuk korang.
7. Lepas siap pilih, click Next Step.
8. Then, pilih saiz untuk signature korang. pastikan jangan terlalu besar dan jangan terlalu kecil.
9. Pilih colour yang korang suka untuk signature korang.
10. Set The Slope untuk kecondongan signature.
11. Pilih 'Want to use this signature?'
12. 'Generate HTML code'.
13. 'Generate a code for my handwritten signature'.

Code tadi boleh paste sama ada di:
1) Sidebar
2) Bawah entry

SIDEBAR
1. Click Layout.
2. Add a Gadget.
3. Click HTML/ JavaScript
4. Paste code signature tadi kat Content.
5. SAVE!

BAWAH ENTRY 
1. Design > Edit HTML > Tick Expand Widget Template.
2. CTRL + F dan cari kod di bawah.


<p class='post-footer-line post-footer-line-1'>


3. Sekarang, paste kan code signature yang korang copy tadi betul-betul kat bawah code kat atas ni.
4. Save template.
5. Siap!