>

Tuesday, November 27, 2012

minggu sibuk

ASSALAMUALAIKUM.

ok, start dari hari ini, aku dah melangkah ke hari hari yang sibuk. aku kena buat banyak preparation untuk semester baru yang akan datang ni. so, lepas ni, takde dah lakot muka muka aku nak menyemak kat blog korang, setiap hari ade je muka aku blogwalking. mwahahahaha. suka tengok blog korang korang yang comel comel and awesome sangat tu!

memang susah sikit lah nak online lepas ni, tambah dengan berukben aku dah mula lembab macam kutu.
so, adiossss olls. (= sayonara

Tutorial #8 | check berat blog.

walaweyyy . 

berat jugak blog aku ni sampai tak larat nak angkat.

121.97 KB ! 

berat kah ? tak cukop berat . kalo lebih dari 200 KB baru dikira berat . itu lah yang aku. 

nak try check blog u olls ? klik kat SINI 


make sure blog korang tidak terlalu berat untuk elakkan blogger lain yang tengah blogwalking terputus mood nak blogwalking / follow / baca entry / lepak atau yang sewaktu dengannya kat blog korang. tak ke rugi tu????

adiossss ollsss 

waktu kecik kecik

ASSALAMUALAIKUM.

ada jugak budak kecik yang photocopy muka aku. macam anak kakak sepupu aku yang sorang ni. memang sama muka dia masa aku kecik. comel. OK angkat bakul. ahahaha



~

Monday, November 26, 2012

5 sebab mengapa kucing perlu mencakar

kucing ni ada bermacam-macam ragam. tipu sangat kalau korang tak pernah tengok simanja mencakar sesuatu.
jangan sebat sebat pulak kaki kucing kalau mereka berkelakuan begitu! 

1-Kucing mencakar untuk menajamkan kuku mereka. Kuku merupakan satu aset penting 
untuk kucing mengawal keselamatan diri. Mereka memerlukan kuku yang panjang dan tajam untuk mengawal pergerakan.


2-Kucing mencakar untuk menunjukkan diri mereka kuat. Kucing merupakan haiwan yang "independent", maksudnya. kucing lebih suka bersendirian daripada berkelompok. Dengan adanya kuku yang tajam, ini boleh melemahkan musuh.

3-Mencakar juga pada kucing adalah satu senaman tapak kaki.

4-Mencakar sesuatu kawasan bermaksud- "ini adalah kawasan jajahan saya". sepertimana yang saya sebut tadi- kucing suka bersendirian, maka secara lumrahnya, kucing akan mencari satu tempat yang akan dijadikan jajahan mereka. Ini sering terjadi pada kucing jantan.

5-Mencakar untuk meluahkan rasa marah dan stress.

p/s : sakit pulak hati tengok jiran aku duk halau halau kucing aku. kucing tu takde salah pun, juz nak tumpang lalu je kat rumah kau. apedaaaa. tak rugi 1 sen pon laa.



~

Tutorial #7 | Cara Mudah buat Tab Menu

ASSALAMUALAIKUM.....

harini aku macam rajin je nak buat tutorial ni. sebab aku sendiri baru lepas tukar tab menu baru. hehe


lagi kemas dari yang sebelum ni. almaklum laa, baru nak panjat tangga sikit sikit. hehe.

ok proceed.

 first thing, korang mesti la kena rajin, nak design tab menu yang comel comel dan cantik cantik macam aku korang *winkwink. lebih senang kalau pakai Photoshop.
ok, langkah seterusnya, aku bagitahu step by step ok.

STEP 1

Buka Dashboard ; Design ; Page Elament ; Add Gadget ; HTML/Java Script


STEP 2
Korang mesti ada account Photobucket. kalau takde klik SINI untuk sign up.
Upload tab menu yang korang telah design kat account Photobucket korang, then copy HTML Code.




STEP 3
Paste kan code yang korang copy tadi kat HTML/Java Script.
paste semua code tab menu korang. kalau tak nak keliru, enter beberapa kali untuk tab menu yang berbeza. 

STEP 4
Click Rich Text untuk lihat tab menu korang.


STEP 5
sekarang boleh laa korang susun dulu kedudukan tab menu korang. Hightlight kan salah satu tab menu untuk link kan tab menu dengan page korang.


STEP 6
copy code dibawah dan isi dalam ruangan url untuk link.

URL BLOG/search/label/LABELS

*URL BLOG tu adalah url blog korang.
*LABELS tu untuk labels yang korang gunakan untuk setiap entry. memudahkan di link kan dengan tab menu korang. CONTOH : HOME ; CONTACT ; etc


++++ ulang untuk setiap tab menu yang berbeza.
kalau dah siap SAVE!

STEP 7
Jangan lupa drag HTML/Java Script yang sudah siap ke bawah header blog.

Save arrangement!

dan boleh laa preview, tengok jadi ke tak.
buat sampai jadi. susah payah aku buat tutorial ni, tak tidur malam semata mata nak korang paham. ok auta. haha.

~

Sunday, November 25, 2012

Tutorial #6 | Simbol Comel-comel

ASSALAMUALAIKUM..

haaaa, harini aku baik hati nak share simbol simbol yang comel macam aku macam ada. 

Æ æ ❖
{。^◕‿◕^。} (◕^^◕) ✖✗✘♒
♬✄ ✂✆✉✦✧♱ ♰♂♀☿❤❥ ❦❧
™®©♡♦ ♢♔♕♚♛★ ☆✮ ✯☄☾☽
☼☀☁☂☃☻ ☺☹ ☮۞۩ εїз☎☏¢
☚☛☜☝☞☟✍
✌☢☣☠☮☯ ♠♤♣♧♥ ♨๑❀✿ ψ☪☭
♪ ♩♫℘ℑ ℜℵ♏ηα ʊϟღツ回 ₪™ ©®¿¡½⅓
⅔¼¾⅛⅜⅝⅞℅
№⇨❝❞ ◠◡╭╮╯╰ ★☆⊙¤㊣
★☆♀◆◇↑↓→ ←↘↙♀ ♂┇┅﹉﹊
﹍﹎╭╮╰╯ *^_^* ^*^ ^-^
^_^ ^︵^∵∴‖ ︱︳︴﹏
﹋﹌♂♀ ♥♡☜☞☎ ☏⊙◎☺☻ ►◄
▧▨ ♨◐◑↔↕ ▪▫☼♦▀ ▄█▌▐ ░▒▬♦◊
◦☼♠♣▣ ▤▥▦▩ ぃ◘◙◈♫ ♬♪♩♭♪ の☆→あ £❤
。◕‿◕。✎✟ஐ ≈๑۩ ۩.. ..۩۩๑ ๑۩۞۩๑ ✲
❈➹ ~.~◕ ‿-。☀☂☁ 【】┱┲❣ ✚✪✣ ✤✥
✦❉ ❥❦❧❃ ❂❁❀✄☪ ☣☢☠☭♈
✓✔✕ ✖㊚㊛ *.:。 ✿*゚‘゚・ ⊙¤㊣★☆
♀◆◇回□〓
→←↘↙ ♀♂┇┅﹉ ﹊﹍﹎ ╭╮╰╯ *^_^*
^*^ ^-^ ^_^ ^︵^∵ ∴‖ ︱︳ ︴﹏﹋﹌
♂♀♥♡☜ ☞☎☏⊙ ◎☺☻
►◄ ▧▨♨◐◑ ↔↕ ▪▫ ☼♦
▌▐░▒▬ ♦◊◦☼ ♠♣▣▤▥ ▦▩ぃ◘◙ ◈
♫♬♪ ♩♭♪の☆ →あ£❤。 ◕‿◕。 ✎✟ஐ≈
๑۩۩.. ..۩۩๑๑۩۞ ۩
๑✲❈ ➹ ~.~◕‿-。 ☀☂☁【】
┱┲❣✚ ✪✣✤✥ ✦❉❥❦
❧❃❂❁❀ ✄☪☣☢☠ ☭♈ ✓
✔✕✖㊚ ㊛ *.:。✿*゚ ‘゚・ ◊♥▫■๑»«¶
ஐ©† εïз♪ღ♣ ♠•± °•ิ.•ஐஇ *×○▫
♂•♀◊©¤ ▲↔™®☎ε їз♨ ☏
☆★ ▽△▲ ∵∴∷ #♂♀♥♠♣
♧♤♧ ♡♬♪ ♭♫♪ﻬஐღ ↔↕↘••● ¤╬﹌
▽☜♥☞ ♬✞♥♕☯☭☠☃ ─ ━
▰ ▱◆ ◇ ◈ ◉ ◊ ○ ◌ ◍ ◎ ● ◐ ◑ ◒ ◓ ◔
◕ ◖ ◗ ◘ ◙ ◚ ◛ ◜ ◝ ◞ ◟ ◠ ◡ ◢ ◣
◤ ◥ ◦ ◧ ◨ ◩ ◪ ◫ ◬ ◭ ◮ ◯ ◰ ◱ ◲ ◳ ◴ ◵ ◶ ◷
◸ ◹ ◺ ◻ ◼ ◽ ◾ ◿ ☀ ☁ ☂ ☃ ☄ ★ ☆ ☇ ☈
☊ ☋ ☌ ☍ ☎ ☏ ☐ ☑ ☒ ☓ ☔ ☕ ☖ ☗ ☘ ☙
☟ ☠ ☡ ☢ ☣ ☤ ☥ ☦ ☧ ☨ ☩ ☪ ☫ ☬ ☭ ☮ ☯
☰ ☱ ☲ ☳ ☴ ☵ ☶ ☷ ☸ ☹ ☺ ☻ ☼ ☽ ☾
☿ ♀ ♁ ♂ ♃ ♄ ♅ ♇ ♔ ♕ ♖ ♗
♘ ♙ ♚ ♛ ♜ ♝ ♞ ♟ ♠ ♡ ♢ ♣
♤ ♥ ♦ ♧ ♨ ♰ ♱ ´ ῾ ‖ ‗ ‘ ’ ‚ ‛ “ ” „ ‟ † ‡ • ‣
․ ‥ … ‧ 
 
 ‪ ‫ ‬ ‭ ‮   ‰ ‱ ′ ″ ‴ ‵ ‶ ‷ ‸ ‹ ›
※ ‼ ‽ ‾ ‿ ⁀ ⁁ ⁂ ⁃ ⁄ ⁅ ⁆ ⁊ ⁋ ⁌ ⁍ ⁎ ⁏ ⁐ ⁑ ⁒ ⁓ ⁔
∕ ∖ ∗ ∘ ∙ √ ∛ ∜ ∝ ∞ ∟ ∠ ∡ ∢ ∣ ∤ ∥ ∦ ∧ ∨ ∩ ∪
∴ ∵ ∶ ∷ ∸ ∹ ∺ ∻ ∼ ∽ ∾ ∿ ≀ ≁ ≪ ≫
≬ ≭ ≮ ≯ ≰ ≱ ≲ ≳ ≴ ≵ ≶ ≷ ≸ ≹ ≺ ≻ ≼ ≽ ≾ ≿ ⊀
⊁ ⊂ ⊃ ⊄ ⊅ ⊆ ⊇ ⊈ ⊉ ⊊ ⊋ ⊌ ⊍ ⊎ ⊏ ⊐ ⊑ ⊒ ⊓ ⊔ ⊕ ⊖ ⊗ ⊘ ⊙
⊚ ⊛ ⊜ ⊝ ⊞ ⊟ ⊠ ⊡ ⊬ ⊭ ⊮ ⊯ ⊰ ⊱ ⊲ ⊳ ⊴ ⊵ ⊶ ⊷ ⊸ ⊹ ⊺ ⊻
⊼ ⊽ ⊾ ⊿ ⋀ ⋁ ⋂ ⋃ ⋄ ⋅ ⋆ ⋇
⋈ ⋉ ⋊ ⋋ ⋌ ⋍ ⋎ ⋏ ⋐ ⋑ ⋒ ⋓ ⋔ ⋕
⋖ ⋗ ⋘ ⋙ ⋚ ⋛ ⋜ ⋝ ⋞ ⋟ ⋠ ⋡ ⋢ ⋣ ⋤ ⋥ ⋦ ⋧ ⋨ ⋩ ⋪ ⋫ ⋬
◿ ☀ ☁ ☂ ☃ ☄ ★ ☆ ☇
☊ ☋ ☌ ☍ ☎ ☏ ☐ ☑ ☒ ☓ ☔ ☕ ☖ ☗
☘ ☙ ☟ ☠ ☡ ☢ ☣ ☤ ☥ ☦ ☧ ☨ ☩ ☪ ☫ ☬
☭ ☮ ☯ ☰ ☱ ☲ ☳ ☴ ☵ ☶ ☷ ☸ ☹ ☺ ☻ ☼
☽ ☾ ☿ ♀ ♁ ♂ ♃ ♄ ♅ ♇
♎ ♏ ♐ ♑ ♒ ♓ ♔ ♕ ♖ ♗ ♘ ♙
♚ ♛ ♜ ♝ ♞ ♟ ♠ ♡ ♢ ♣ ♤ ♥ ♦ ♧ ♨ ♰ ♱ ☫


haaaa. lepas ni boleh laa update status dengan simbol simbol yang shomel nih. eksyen je. kat twitter pon boleh copy.have a nice day. * lambai lambai perut tangan.

Tutorial #5 | Check harga blog korang

Assalamualaikum.

cepat cepat check korang punya blog. klik SINI .

aku punya belog |
                            V



boleh tahan. mwahahaha. gamak takde duit sangat boleh gadai. :p

Tutorial #4| Kod warna

Assalamualaikum.

mesti ramai nak tahu web untuk kod warna yang banyak dipakai dalam blog ni kan. so, korang boleh klik
SINI 
atau
  SINI . 
tak pon kat

~

Tutorial #3 | Wishlist

Assalamualaikum.
haa, hari ni aku terlebih rajin pulak nak buat tutorial ni.


ni contoh wishlist.
tapiiii,, yang aku nak ajar ni, dalam bentuk belog laa. hehe.

haaa, ni aku nak bagitaw step by step. harap korang paham.


 1. Sign in Blogger > Design > Add Gadget > Html / JavaScript
 2. Sila copy dan paste ke dalam ruangan HTML/ Java Script

<form name=myform><input type="checkbox" name="mybox" value="satu" checked />kawen <br /><input type="checkbox" name="mybox" value="dua" checked />BMW <br /><input type="checkbox" name="mybox" value="tiga" checked />banglo <br /><input type="checkbox" name="mybox" value="empat" disabled />iPad <br /><input type="checkbox" name="mybox" value="lima" checked />lappy <br /><input type="checkbox" name="mybox" value="enam" disabled />Visit UK <br /></form>
*untuk memudahkan aktiviti copy meng'copy', korang highlight kan code di atas, then korang tekan CTRL + C ye, sebab aku disable right click.
*untuk paste korang tekan CTRL + V.


 Sebelum itu aku nak bagitahu benda ni dulu :
# Satu sampai enam yang warna purple tu..jumlah berapa wish list korang. Kalau nak sampai seratus pun tak apa tulis je.
# Tulisan warna merah merupakan perkara/benda yang korang nak listkan.
# Tulisan warna biru adalah benda yang korang nak untuk list..macam target koranglah. Bila korang letak checked dia akan ada tanda "right"
# Tulisan warna hijau benda yang korang taknak "rightkan" . korang tulis disable
# Kalau korang nak tambah lagi bolehlah copy tanda ini dan letak kat bawahnya ye sebelum </form> bahagian last.. 

3. lepas selesai edit, korang boleh SAVE dan siap!


~


Saturday, November 24, 2012

Less than a week

Assalamualaikum.

huhhhhhhhh *mengeluh panjang. dah tak sampai seminggu dah aku nak kena balik UiTM. masa tengah cuti, aku beria-ria sangat nak balik. nih dah nak start new semester, aku rasa cam berat hati pulak nak balik. hahaha. padahal dekat je dengan rumah. buat teruk betul aku ni. semalam ada orang tanya apa azam baru untuk semester baru ni ?

Dia : Apa azam untuk semester baru ni?
Aku : Nak belajar rajin-rajin, nak bagi pointer naik  lagi. taknak ada lagi orang nak banding bandingkan pointer I. taknak orang perlekeh lagi pointer I.

In Sha' Allah. aku janji pada diri. kali ni sungguh-sungguh nak buat parents aku bangga. seriously next semester kena pulon terok sebab subject killer BUSINESS LAW!!!

kenangan Part 1. dlm library 

~

Wednesday, November 21, 2012

Gila Fofular!

betapa terharunya aku, Anwar Hadi akan  follow balik sapa yang follow dia kat tweeter. sapa kenal? sapa tak kenal? orang piauuu Kedah!. Vlogger Youtube laa. Mustahil tak kenal.

aku baru je follow die tadik, tak sangka die nak follow balik.

AND AND anddddddddddddddddddddddddddddddd!

aku adalah orang ke dua yang dye follow melalui Tweeter baru dye. second account. tak caye ? tengok ni!!!


dye baru follow 3 masa aku buka acc dye. and and tekezut jugak aku orang ke 2. ishhh. bangga apa sangat taktaw. hahaha. kalau member aku si Fatin tengok ni, mesti jelous .!!!! d:

~

Get Ready for Part4 !

ASSALAMUALAIKUM!


blurr -.-" sebab Printscreen kat word je . :p

hah, tak menyempat nyempat nak hupload jadual aku nih. saje buat awal awal. aku nak bakar semangat sikit. dah tak larat dah duduk rumah bela segala macam jenis lemak. hopefully dapat improve BANYAK next semestaaaaa. AMINN ......>U<.....

~

Resepi | Coleslaw ala-ala AFI

Assalamualaikum.
today, just wanna share resepi coleslaw. simple saja bha :). Bahan bahan nya sangat lah mudah. petik jari boleh siap. heeee.

Bahan-bahan :
1/4 Cabbage (kubis)
1 batang Carrot (lobak)
Bawang holland
Mayonis

Cara-caranya :
1) potong kubis halus halus
2) potong lobak dan bawang holland - dadu
3) campur semua bahan dan gaulkan.
4) Hidang dan makan ! >U<

~


Resepi | Rendang Ayam


RENDANG AYAM SPECIAL 

Bahan A:-
  • 1 ekor ayam (dipotong kecil)
  • 2 cawan santan pekat (dari 1 biji kelapa)
  • 1/2 cawan kerisik
  • 2 helai daun kunyit 
  • 2 keping asam gelugor 
  • Garam secukup rasa
Bahan B (Dikisar):-
  • 3 labu bawang besar 
  • 5 ulas bawang putih
  • 5 batang serai (ambil bahagian putih/lembut)
  • 3 inci halia
  • 1 inci lengkuas
  • 1 inci kunyit hidup
  • 15 tangkai cili kering

Cara Memasak:-
  1. Ayam dibuang kulit, dibersihkan dan toskan.
  2. Masukkan kesemua bahan (kecuali kerisik, daun kunyit, dan garam) ke dalam kuali besar dan kacau sebati atas api perlahan.
  3. Masak hingga ayam lembut dan kuahnya sebati..Kacau sekali sekala.
  4. Masukkan garam, gula dan kerisik, daun kunyit dan kacau rata. Seimbangkan rasa. Masak hingga kuah agak pekat atau terpulang masing2.
  5. Tutup api, angkat dan boleh dihidangkan.


    ~

Monday, November 19, 2012

Resepi | Bubur Gandum

Assalamualaikum...
haluuuu?
sumber : Incik Google kesayangan :p

yummmy. petang ni aku nak masak bubur gandum. first time nak buat. search punya search, aku nak buat resepi senirik.

Bahan-bahan :
1 cawan gandum
2 Cawan santan
Gula secukup rasa
Sedikit garam
2 helai daun pandan

Cara-caranya :

  1. Rebus gandum hingga kembang (Kalau nak jimat masa , rendam dulu semalaman )
  2. Masukkan santan dan daun pandan.
  3. Masukkan gula dan sedikit garam.
  4. Tunggu hingga mendidih.
  5. Boleh tambah santan jika inginkan kuah yang banyak.

ada banyak cara lain lagi nak menaikkan rasa sedap bubur gandum ni. ada yang guna jagung. and apa yang aku kongsi ni just basic nak buat bubur gandum. selamat mencoba (=


Tutorial #2 | Print Screen

Assalamualaikum.

HAAA, jari jemari aku masih lagi rajin nak menari nari. hahaha.
senang je sebenarnye. aku dulu pon sengal jugak bab bab printscreen ni. tapi sekarang aku dah PROsak.
HAHA. just kidding.

first sekali, korang buka page or ape ape je yang korang nak printscreen, lepas tu korang tekan PRTSC SYSRQ kat keyboard lappy korang,
jumpe tak? kalau dah tekan, korang buka Paint.


mustahil tak pernah main benda ni. haha.
then, korang tekan CTRL + V. so, apa yg korang Printscreen tadi akan otomatik di copy. SEKIAN.

~

Tutorial #1 | Post Entry baru

Assalamualaikum.

haaaa, nampak tajuk entry kali ni? saje je terlebih rajin jari jemari ni nak menari-nari atas keyboard laptop ni haa. benda ni simple je. kisah pulak aku. HAHA. disebabkan tak tahu nak post tentang apa, elok juga aku buat tutorial. rasa macam kena tambah lag satu Tab Menu la kat belog aku ni. muehehe.

ok, proceed!

first, of course la kena Sign In. haha. ok tak lawak.


ok, next. lepas Sign In, secara otomatiknya kita akan terus dibaling ke Dashboard.


nampak kan gambar pen / pensel (ape ape je lah) tu, korang click situ.

so akan naik macam gambar bawah ni


tahniah! korang dah berjaya buka. haha. ok. bukan time nak melawak.

Then, moh le aku ajar particle particle nya.

 Ini adalah ruangan untuk tajuk entry korang.


ruangan yang besar tu untuk korang punya entry. 
 kalau dah siap, settle , or habis. korang boleh publish. 

DONE! simple saja bhaa :)

~

Sunday, November 18, 2012

RESEPI | Kek Marble

hari ni aku nak kongsi 1 resepi yang pastinya semua orang pun suka.

MARBLE CAKE

Bahan-bahan :
1 1/2 cawan gula halus
1 1/2 cawan mentega
3 cawan tepung gandum
1 sudu teh baking powder
5 biji telur
   sedikit esen  vanila
3 jenis pewarna yang berlainan
50ml susu segar

 Cara-cara : 
- Firstly pukul mentega dengan gula hingga kembang
- Next, masukkan sebiji demi sebiji telur dan pukul lagi sehingga kembang 
- Then, masukkan tepung, vanila dan baking powder
- Bahagikan kepada 3 bahgian untuk 3 warna yang berbeza mengikut kreativiti   
  masing-masing

 

- Tuangkan ke dalam loyang @ bekas berselang seli atau berlapis

selesai dituang!

sengaja ditarik tarik menggunakan lidi. mueheheeh

- Bakar selama 35-45 minit


- Hidangkan
- Lastly, boleh makan ;p

siap dibakar!

ini hasil tangan aku. cantik kan ? >,< APTB

sumber : hincik Google



Quilling

Assalamualaikum.

sempena dengan cuti semester ni, aku banyak sangat masa. haha. dengan itu, saja la aku meluangkan masa dengan membuat Quilling. nama aku sendirik.

dalam proses pembuatan.

siap!  cantik kan?

ada sebarang tempahan? aku ok je nyah. haha.

hasil kerja yang lain.


~

Saturday, November 17, 2012

tabiat si Belang

Assalamualaikum.

hari ini, saje je nak share 1 tabiat kucing aku yang seekor ni. agak pelik sebab kucing aku sebelum sebelum ni, lain dari dia. HAHA.

cover comel.

dah jadi kebiasaan la, mak aku akan buka pintu waktu pepagi nak pergi kerja. si belang ni pon sibuk nak masuk ke rumah. dah masuk tu, first dia akan cari, AKU! masuk bilik aku, naik atas katil, duk hidu hidu aku, dah la hidung basah! eiyakkkk. selekeh la kau. (ok, kantoi bangun lambat) bukan apa, dia sengaja nak gerakkan aku. tak tahu apa function, tapi bila dia buat macam tu, aku akan peluk die, then 1 lagi perkara pelik dia buat, mest die nak gerak gerakkan tangan die seakan akan mengurut tangan ku, baru dia akan terlelap lepas buat macam tu. 

#p/s : bangun lambat sebab nothing to do, takdelah lambat sangat. memandangkan cuti sem sekarang ni, aku nak cover balik tidur masa Part 3 dulu, wakakakak.

pada asalnya, aku ingat dia buat macam tu sebab dia nak hilangkan kesakitan kat kaki dia, al maklumlah kakinya pernah patah dilanggar kereta. sampai bengkak jugak lah. lepas dia dilanggar tu la aku perasan akan perubahan dirinya yang seolah olah cuba menyampaikan kasih sayang nya terhadap aku. aku tak tipu. kucing ni sangat memahami perasaan manusia.

nampak kan perbezaan? kaki kirinya yang patah tu, bengkak sangat sangat.

lepas kena langgar tu, langsung tak boleh nak jalan, asal dia mula nak jalan, mesti dia akan rebah semula. sampai ayah amek keputusan untuk kurung dia. takut dia lari ke tempat lain dan tak boleh nak balik. dia asek mengengsot je. banyak kali jugak air mata aku jatuh lepas tengok keadaannya. Allah je tahu perasaan aku masa tu. orang kalau dah sayang kucing, 

boleh kata 24 jam jugak aku akan tengok Si belang. nak tahu perkembangannya dan rutin harian ku memberinya makan, then suapkan ubat. punya lah susah nak makan ubat. babap kang! 
abang aku bawak pergi Vet lepas kejadian tapi doktor cakap tak boleh nak buat apa apa. aku pon berserah. tidak mengetahui keajaiban Allah SWT.


dia dilanggar betul2 depan mata kakak aku, kalau aku la yang tengok, mesti pengsan. aku hanya mampu berdoa Allah memberi keajaiban pada Si belang. Alhamdulillah Si belang boleh berjalan. bukan tu saja. dah melompat macam tak ada aa apa pernah jadi kat dia. sungguh aku bersyukur dengan keajaiban mu Ya Allah . :')

RESEPI | Roti Jala

Assalamualaikum. ok, harini nak share dengan korang resepi roti jala. resepi aku sendiri je, Alhamdulillah setakat ni sangat menjadi. hehe.

(hidangan untuk 6 orang)

Bahan-bahan untuk roti jala :
4 cawan tepung gandum
4 cawan air / santan / susu segar
1 bji telur
1 sudu minyak masak
sedkit garam
sedikit kunyit / pewarna kuning telur

Cara-cara :
1)campur semua bahan ke dalam mesin pengisar, dan kisar sehingga korang rasa sebati.
2)korang dah boleh start menjala. buat beberapa pusingan. guna pan untuk memudahkan korang menjala ikan roti jala.

see, ikot kreativiti korang sama ada nak gulung atau lipa menjadi bentuk macam pizza tu. HUHU

contoh aku buat, senang buat begini je. :)

#p/s : kalau nak tahu rupa adunan yang dah menjadi, korang cedok sikit dengan senduk, dan tuang semula, kalau adunan tak putus putus, maknanya adunan korang menjadi. buat je sampai jadi. hehe.

ini rupa adunan yang aku buat. tak terlalu terang warnanya. 

OK, next untuk kari. Kari ni pon rekaan aku je, tak kisah nak tiru ke tak. aku tak teror buat kari ala ala mamak. ala ala AFI je reti. ngahahaha.

Bahan-bahan untuk kuah kari :
2 biji Kentang dipotong dadu
dada ayam dipotong dadu.
serbuk kari
daun kari
1 biji bawang merah
1/2 bawang putih
sedikit air
santan

Cara-Caranya :
1) Goreng bawang merah dan bawang putih yang dihiris nipis sehingga naik bau.
2) Masukkan serbuk kari yang dibancuh dengan sedikit air. masak sehingga pecah minyak dan naik bau.
3) Masukkan  daun kari dan sedikit air.
4) Masukkan pula ayam. Biarkan seketika.
5) Masukkan kentang. Tambah air jika perlu, takot nanti kari hangit.
6) Kalau kentang dah empuk, boleh masukkan santan. kacau dan jangan biarkan santan pecah lemak. sekejap je masak lepas masuk santan. lepastu boleh tutup api.
7) Sedia untuk dihidangkan.


nak buat ni sampai 10 jam (=. OK auta je

tadaaaa, siap dan sedia untuk menamatkan riwayatnya. hahahaha
~

Friday, November 16, 2012

especially buat awak.

Assalamualaikum.

coretan ni rasa macam perlu ja. tapi agak privasi jugak laahh. :')

TERIMA KASIH awak sebab hadir dalam hidup saya.
TERIMA KASIH awak mengubah hari hari saya.
TERIMA KASIH mewarnai setiap detik saya.
TERIMA KASIH awak sebab selalu buat saya ketawa sorang sorang.
TERIMA KASIH awak sebab menghormati saya.
TERIMA KASIH sebab selalu bersangka baik pada saya.
TERIMA KASIH sebab pandai amek hati saya.
TERIMA KASIH untuk masa yang awak luangkan untuk menemani saya.
TERIMA KASIH untuk jadi pendengar masalah yang setia untuk saya.
TERIMA KASIH sebab sangat memahami saya.
TERIMA KASIH sebab menerima saya seadanya.
TERIMA KASIH sebab jadi yang handsome untuk saya.
TERIMA KASIH jadi pembakar semangat saya.
TERIMA KASIH buat saya senyum sorang sorang macam orang gila.
TERIMA KASIH awak spend masa setiap hari tanpa henti untuk teman saya.
TERIMA KASIH awak spend masa nak tahu kerja seharian saya.
TERIMA KASIH sebab awak berjanji nak menjadikan saya yang halal untuk awak.
and TERIMA KASIH yang tak terhingga untuk perkenalan yang amat berharga ini.

#p/s saya nak awak tahu isi hati saya. saya nak awak paham apa yang saya rasa sekarang. beratnya hati ini. tolong la faham. :'(

Tuesday, November 13, 2012

Coverphoto Facebook

Assalamualaikum.

secara jujurnya, aku puas hati dengan hasil tangan kerja aku. muehehehe. coverphoto yang simple mimple, aplikasikan cara buat header blog dalam buat header FB. alaahh, lebih kurang je pom kan? kira halal lah. heeeee. 



Lyrics | Glad You Came

Glad You Came by The Wanted


The sun goes down
The stars come out
And all that counts
Is here and now
My universe will never be the same
I'm glad you came

You cast a spell on me, spell on me
You hit me like the sky fell on me, fell on me
And I decided you look well on me, well on me
So let's go somewhere no one else can see, you and me

Turn the lights out now
Now I'll take you by the hand
Hand you another drink
Drink it if you can
Can you spend a little time,
Time is slipping away,
Away from us so stay,
Stay with me I can make,
Make you glad you came

The sun goes down
The stars come out
And all that counts
Is here and now
My universe will never be the same
I'm glad you came
I'm glad you came

You cast a spell on me, spell on me
You hit me like the sky fell on me, fell on me
And I decided you look well on me, well on me
So let's go somewhere no one else can see, you and me

Turn the lights out now
Now I'll take you by the hand
Hand you another drink
Drink it if you can
Can you spend a little time,
Time is slipping away,
Away from us so stay,
Stay with me I can make,
Make you glad you came

The sun goes down
The stars come out
And all that counts
Is here and now
My universe will never be the same
I'm glad you came
I'm glad you came

I'm glad you came
So glad you came
I'm glad you came
I'm glad you came

The sun goes down
The stars come out
And all that counts
Is here and now
My universe will never be the same
I'm glad you came
I'm glad you came


Lyrics | Call Me Maybe

Call Me Maybe by Carly Rae Jepsen


I threw a wish in the well,
Don't ask me, I'll never tell
I looked to you as it fell,
And now you're in my way

I'd trade my soul for a wish,
Pennies and dimes for a kiss
I wasn't looking for this,
But now you're in my way

Your stare was holdin',
Ripped jeans, skin was showin'
Hot night, wind was blowin'
Where do you think you're going, baby?

Hey, I just met you,
And this is crazy,
But here's my number,
So call me, maybe?

It's hard to look right,
At you baby,
But here's my number,
So call me, maybe?

Hey, I just met you,
And this is crazy,
But here's my number,
So call me, maybe?

And all the other boys,
Try to chase me,
But here's my number,
So call me, maybe?

You took your time with the call,
I took no time with the fall
You gave me nothing at all,
But still, you're in my way

I beg, and borrow and steal
Have foresight and it's real
I didn't know I would feel it,
But it's in my way

Your stare was holdin',
Ripped jeans, skin was showin'
Hot night, wind was blowin'
Where you think you're going, baby?

Hey, I just met you,
And this is crazy,
But here's my number,
So call me, maybe?

It's hard to look right,
At you baby,
But here's my number,
So call me, maybe?

Hey, I just met you,
And this is crazy,
But here's my number,
So call me, maybe?

And all the other boys,
Try to chase me,
But here's my number,
So call me, maybe?

Before you came into my life
I missed you so bad
I missed you so bad
I missed you so, so bad

Before you came into my life
I missed you so bad
And you should know that
I missed you so, so bad

It's hard to look right,
At you baby,
But here's my number,
So call me, maybe?

Hey, I just met you,
And this is crazy,
But here's my number,
So call me, maybe?

And all the other boys,
Try to chase me,
But here's my number,
So call me, maybe?

Before you came into my life
I missed you so bad
I missed you so bad
I missed you so, so bad

Before you came into my life
I missed you so bad
And you should know that

So call me, maybe?


Lyrics | We are Never Ever Getting Back Together


We are Never Ever Getting Back Together by Taylor Swift

I remember when we broke up the first time
Saying, "This is it, I've had enough," 'cause like
We hadn't seen each other in a month
When you said you needed space. (What?)
Then you come around again and say
"Baby, I miss you and I swear I'm gonna change, trust me."
Remember how that lasted for a day?
I say, "I hate you," we break up, you call me, "I love you."

Oooh we called it off again last night
But oooh, this time I'm telling you, I'm telling you

We are never ever ever getting back together
We are never ever ever getting back together
You go talk to your friends, talk to my friends, talk to me
But we are never ever ever ever getting back together

Like, ever...

I'm really gonna miss you picking fights
And me, falling for it screaming that I'm right
And you, would hide away and find your peace of mind
With some indie record that's much cooler than mine

Oooh, you called me up again tonight
But oooh, this time I'm telling you, I'm telling you

We are never ever ever getting back together
We are never ever ever getting back together
You go talk to your friends, talk to my friends, talk to me (talk to me)
But we are never ever ever ever getting back together

Oooh yeah, oooh yeah, oooh yeah
Oh oh oh

I used to think that we were forever ever
And I used to say, "Never say never..."
Ugh, so he calls me up and he's like, "I still love you,"
And I'm like... "I just... I mean this is exhausting, you know, like,
We are never getting back together. Like, ever"

No!

We are never ever ever getting back together
We are never ever ever getting back together
You go talk to your friends, talk to my friends, talk to me
But we are never ever ever ever getting back together

We, ohhh, getting back together,ohhh,
We, ohhh, getting back together

You go talk to your friends, talk to my friends, talk to me (talk to me)
But we are never ever ever ever getting back together

p/s :: video sgt cute ! :)

Lyrics | Give Your Heart a Break


Give Your Heart a Break by Demi Lovato

The day I first met you
You told me you'd never fall in love
But now that I get you
I know fear is what it really was

Now here we are
So close yet so far
Haven't I passed the test
When will you realize
Baby, I'm not like the rest

Don't wanna break your heart
Wanna give your heart a break
I know you're scared it's wrong
Like you might make a mistake
There's just one life to live
And there's no time to wait, to waste
So let me give your heart a break, give your heart a break
Let me give your heart a break, your heart a break
Oh yeah, yeah

On Sunday you went home alone
There were tears in your eyes
I called your cell phone, my love
But you did not reply

The world is ours if we want it
We can take it if you just take my hand
There's no turning back now
Baby, try to understand

Don't wanna break your heart
Wanna give your heart a break
I know you're scared it's wrong
Like you might make a mistake
There's just one life to live
And there's no time to wait, to waste
So let me give your heart a break, give your heart a break
Let me give your heart a break, your heart a break

There's just so much you can take
Give your heart a break
Let me give your heart a break, your heart a break
Oh yeah, yeah

When your lips are on my lips
And our hearts beat as one
But you slip out of my fingertips
Every time you run, whoa-oh-whoa-oh-oh

Don't wanna break your heart
Wanna give your heart a break
I know you're scared it's wrong

Like you might make a mistake
There's just one life to live
And there's no time to wait, to waste
So let me give your heart a break
(Let me give your heart a break)

'Cause you've been hurt before
I can see it in your eyes
You try to smile it away, some things you can't disguise
Don't wanna break your heart
Maybe, I can ease the ache, the ache
So let me give your heart a break, give your heart a break
Let me give your heart a break, your heart a break

There's just so much you can take
Give your heart a break
Let me give your heart a break (your heart), your heart a break (a break)
Oh yeah, yeah

The day I first met you
You told me you'd never fall in love


Lyrics | As Long as You Love Me


As Long as You Love Me by Justin Bieber

As long as you love me [x3]

We're under pressure,
Seven billion people in the world trying to fit in
Keep it together,
Smile on your face even though your heart is frowning
But hey now, you know, girl,
We both know it's a cruel world
But I will take my chances

As long as you love me
We could be starving, we could be homeless, we could be broke
As long as you love me
I'll be your platinum, I'll be your silver, I'll be your gold
As long as you love, love, love, love me (love me)
As long as you love, love, love, love me (love me)

I'll be your soldier,
Fighting every second of the day for your dreams, girl
I'll be your Hova
You can be my Destiny's Child on the scene girl
So don't stress, don't cry, we don't need no wings to fly
Just take my hand

As long as you love me
We could be starving, we could be homeless, we could be broke
As long as you love me
I'll be your platinum, I'll be your silver, I'll be your gold
As long as you love, love, love, love me (love me)
As long as you love, love, love, love me (love me)

[Big Sean]
Yo, B-I-G
I don't know if this makes sense, but you're my hallelujah
Give me a time and place, and I'll rendezvous, and I'll fly you to it,
I'll beat you there
Girl you know I got you
Us, trust...
A couple of things I can't spell without 'U'
Now we are on top of the world, 'cause that's just how we do
Used to tell me, "Sky's the limit", now the sky's our point of view (view)
Man now we stepping out like, "Whoa" (Oh God)
Cameras point and shoot (shoot)
Ask me what's my best side, I stand back and point at you
You, you the one that I argue with, I feel like I need a new girl to be bothered with,
But the grass ain't always greener on the other side,
It's green where you water it
So I know we got issues baby true, true, true,
But I'd rather work on this with you
Than to go ahead and start with someone new
As long as you love me

As long as you love me (love me yeah yeah yeah)
We could be starving, we could be homeless, we could be broke
As long as you love me
I'll be your platinum (platinum), I'll be your silver, I'll be your gold
As long as you love, love, love, love me
As long as you love, love, love, love me
As long as you love, love, love, love me (I'll be your silver, I'll be your gold)
As long as you love, love, love, love me
As long as you love, love, love, love me
As long as you love me (that's all I want baby)
As long as you love, love, love, love me
As long as you love, love, love, love me
As long as you love me
As long as you love me


suka sampai gila!

assalamualaikum.

holaaa holaaaaa. :D

kisah 50 ways to Say Goodbye by Trains

aku sebenarnya bukan tahu pon tajuk lagu tu. bila ntah aku dengar dari radio, then, hafal lirik. baru semalam aku search kat Youtube by lyric. ngeh ngeh ngeh. tak sangka bergeliga gak hotak haku nih, >.< banyak kali dah buat cara cam tu. haha. bukan tak boleh, boleh ja. thanks hincik Youtube!

ulang ulang ulang ulang dan ulang lagi lagu 50 Ways to Say Goodbye tu sampai aku rasa nak muntah. hehe. nak hafal. especially kat chorus

That's cool, but if my friends ask where you are I'm gonna say 

kat sini memang best!! haha. aku boleh gila dengan lagu ni.

adois.
ADIOS!