>

Monday, November 26, 2012

Tutorial #7 | Cara Mudah buat Tab Menu

ASSALAMUALAIKUM.....

harini aku macam rajin je nak buat tutorial ni. sebab aku sendiri baru lepas tukar tab menu baru. hehe


lagi kemas dari yang sebelum ni. almaklum laa, baru nak panjat tangga sikit sikit. hehe.

ok proceed.

 first thing, korang mesti la kena rajin, nak design tab menu yang comel comel dan cantik cantik macam aku korang *winkwink. lebih senang kalau pakai Photoshop.
ok, langkah seterusnya, aku bagitahu step by step ok.

STEP 1

Buka Dashboard ; Design ; Page Elament ; Add Gadget ; HTML/Java Script


STEP 2
Korang mesti ada account Photobucket. kalau takde klik SINI untuk sign up.
Upload tab menu yang korang telah design kat account Photobucket korang, then copy HTML Code.




STEP 3
Paste kan code yang korang copy tadi kat HTML/Java Script.
paste semua code tab menu korang. kalau tak nak keliru, enter beberapa kali untuk tab menu yang berbeza. 

STEP 4
Click Rich Text untuk lihat tab menu korang.


STEP 5
sekarang boleh laa korang susun dulu kedudukan tab menu korang. Hightlight kan salah satu tab menu untuk link kan tab menu dengan page korang.


STEP 6
copy code dibawah dan isi dalam ruangan url untuk link.

URL BLOG/search/label/LABELS

*URL BLOG tu adalah url blog korang.
*LABELS tu untuk labels yang korang gunakan untuk setiap entry. memudahkan di link kan dengan tab menu korang. CONTOH : HOME ; CONTACT ; etc


++++ ulang untuk setiap tab menu yang berbeza.
kalau dah siap SAVE!

STEP 7
Jangan lupa drag HTML/Java Script yang sudah siap ke bawah header blog.

Save arrangement!

dan boleh laa preview, tengok jadi ke tak.
buat sampai jadi. susah payah aku buat tutorial ni, tak tidur malam semata mata nak korang paham. ok auta. haha.

~

No comments:

Post a Comment