>

Sunday, November 25, 2012

Tutorial #3 | Wishlist

Assalamualaikum.
haa, hari ni aku terlebih rajin pulak nak buat tutorial ni.


ni contoh wishlist.
tapiiii,, yang aku nak ajar ni, dalam bentuk belog laa. hehe.

haaa, ni aku nak bagitaw step by step. harap korang paham.


 1. Sign in Blogger > Design > Add Gadget > Html / JavaScript
 2. Sila copy dan paste ke dalam ruangan HTML/ Java Script

<form name=myform><input type="checkbox" name="mybox" value="satu" checked />kawen <br /><input type="checkbox" name="mybox" value="dua" checked />BMW <br /><input type="checkbox" name="mybox" value="tiga" checked />banglo <br /><input type="checkbox" name="mybox" value="empat" disabled />iPad <br /><input type="checkbox" name="mybox" value="lima" checked />lappy <br /><input type="checkbox" name="mybox" value="enam" disabled />Visit UK <br /></form>
*untuk memudahkan aktiviti copy meng'copy', korang highlight kan code di atas, then korang tekan CTRL + C ye, sebab aku disable right click.
*untuk paste korang tekan CTRL + V.


 Sebelum itu aku nak bagitahu benda ni dulu :
# Satu sampai enam yang warna purple tu..jumlah berapa wish list korang. Kalau nak sampai seratus pun tak apa tulis je.
# Tulisan warna merah merupakan perkara/benda yang korang nak listkan.
# Tulisan warna biru adalah benda yang korang nak untuk list..macam target koranglah. Bila korang letak checked dia akan ada tanda "right"
# Tulisan warna hijau benda yang korang taknak "rightkan" . korang tulis disable
# Kalau korang nak tambah lagi bolehlah copy tanda ini dan letak kat bawahnya ye sebelum </form> bahagian last.. 

3. lepas selesai edit, korang boleh SAVE dan siap!


~